Vybavení

Zařízení kuchyně v provensálském stylu

Provensálský styl odráží francouzský venkov. Vztahuje se na oblast jihovýchodní Francie u Středozemního moře. Doprovází ho jemnost barevných tónů, ženskost a elegance. Je velmi romantický.

V kombinaci s levandulovými, tyrkysovými či růžovými odstíny působí velmi harmonicky. Vynikne v kuchyni, jídelně i obývacím pokoji. Někteří lidé si v tomto stylu ladí i ložnice nebo předsíně. Má v sobě nádech historie a pohádkovosti a momentálně se těší velké oblibě.

Provensálský styl – charakteristika

  • dominantní je bílá barva, která se kombinuje s jemnými tóny modré, zelené a růžové
  • patina na povrchu nábytku (imitace opotřebovaného materiálu)
  • květinový potisk na dekoracích
  • zdobené polštáře, tapety na stěnách, květinové závěsy
  • levandule – v různých podobách
  • masivní nohy nábytku, které jsou zároveň elegantně opracované ho oblého tvaru

Doplňky v provensálském stylu

Typické jsou záclony, polštáře, povlečení, dekorace, deky v jemných slonoviny a pastelových barvách. Na deky a závěsy se používá vlna. Důležité je zmínit i květinový vzor, ​​který se krásně vyjímá na dekoracích i závěsech.Všechny dekorace a bytový textil v provensálském stylu v sobě nesou nádech romantiky a čistoty, i proto se tento styl tak nápadně podobá ženské pohlaví.

Zařízení a nábytek

Masivní nábytek doplněný jednoduchým zdobením je domovem pro provensálský styl.Podlaha je nejčastěji dřevěná, popřípadě složená z terakotových dlaždic. Stěny jsou čistě bílé, a také laděné do pastelových barev. Nábytek má někdy i ošoupaný vzhled, který jej činí jedinečným.

Kuchyně v provensálském stylu

Kuchyně francouzského venkově zútulní každou domácnost. Nejčastěji jsou laděné do bílých a slonovinových barev naleznou se však i výjimky. Někdy však doplňují kuchyni i hnědé, modré či šedé odstíny. Typickým znakem provensálských kuchyní jsou speciálně poličky určené k vystavení nádobí.

Nejčastěji se v poličkách vyjímají bílé talíře, ozdobné mísy, kořenky či šálku. Dvířka na kuchyňských skříňkách jsou frézované a někdy jsou ozdobené lištami. Jídelní stůl je ladění do odstínů bílé barvy. Působí mohutně, ale díky zaobleným nožičkám elegantně. Židle jsou většinou imitací stolu.

Hrnce

Ať už jste zvyklí na rychlovky z jednoho hrnce či složité recepty, kvalitní hrnec je úplný základ. Můžete si vybírat z nejrůznějších barev, materiálů i tvarů. Úplnou klasikou je 2 až 3 litrový hrnec, ale určitě byste měli mít minimálně jeden větší a jeden menší. Volba materiálu je na vás. Každý má jiné tepelné vlastnosti, podle čeho se může odvíjet i cena. Hrnce můžete vybírat z titanu, keramiky, nerezu, teflonu a dalších.

Výhodné jsou hrnce a pokličky, která mají kovové ucha – takové můžete is poklicí dát do trouby, například pokud nemáte zapékací mísu, nebo pokud připravujete rýži v troubě.
Pokud vaříte často a rádi, určitě se poohlédněte po hrnci na špagety či tlakovém hrnci.

Pánev

Minimálně jednu byste měli vlastnit. Nejlepší nějakou univerzální velkou: Nejprodávanější pánev má průměr okolo 26-28 centimetrů. Pokud chcete co nejuniverzálnější řešení, volte pánev hlubší, která poslouží stejně dobře na steaky jako na omáčky, palačinky, rizota, špagety, nudle a další.

Vybírejte pánve s nepřilnavým povrchem, na ty však kupujte speciální houbičky, dají se sehnat v domácích potřebách a jsou podobné drátěnkám, pouze jsou určeny přímo na pánve (teflon, apod.)
Pokud patříte mezi náročnější uživatele, doporučujeme speciální pánve na palačinky, na ryby, na lívance nebo pánve grilovací s typickým žebrováním.

Nůž

Ostrý nůž je alfou a omegou každé kuchyně. Záleží na vás, kolik je do kuchyně považujete za potřebné množství. Neobejdete se zcela jistě bez klasického kuchyňského nože (výška v průměru 17 cm), který využijete při krájení a porcování čehokoliv, což následně dáte do hrnce. Využít můžete ale také větší nůž na maso či menší na zeleninu.

Nože skladujte odděleně pomocí stojanů na nože či magnetů, abyste zabránili jejich otupené ve společném šuplíku.
Vybírejte kvalitní ocel, která vydrží, kupte si také brusku na nože.
Život vám usnadní také nože na pečivo, na sýr, na máslo, cukrářské nože, loupací nože či sekáček, kterým jemně nasekáte bylinky či zeleninu.

Vál a váleček

Dřevěné valy mají různou životnost v závislost na druhu dřeva, volte však raději dřevo tvrdé, které vydrží déle (topol, buk, smrk, třešeň a podobně). Váleček můžete zvolit ze téhož materiálu, doporučujeme také třeba silikon, na který se těsto příliš nelepí.

Na větší valy potřebujete dostatek prostoru, v menších kuchyních s ním příliš neuspějete.
Také ho nemyjte v myčce, udržuje se většinou Seškrábaná nečistot a mytím vlhkým hadříkem.

Mísa

Může se zdát jako banalita, ale vězte, že právě takovou „banalitu“ nesčetněkrát oceníte. Větší mísy jsou vhodné pro míchání těsta, přípravu náplní, ale i na uchovávání potravin v chladničce. Menší mísy většinou disponují i ​​víčkem, jsou také ideální pro uchovávání potravin v chladničce, nebo vám skvěle poslouží jako nádoba, do které si můžete nachystat svačinu pro náročný den v práci.

Velmi praktické jsou termomísy, mísy s mixovacím vrškem či dózy, které většinou můžete bez problému ohřívat v mikrovlnné troubě

Pekáč a plech

Neobejdete se bez nich při žádném pečení koláčů, buchet či masa. Na pečení masa či zapékání volte pekáč – vybírat můžete pekáče oválné, hranaté. S pekáčem nerezovým, smaltovaným či keramickým chybu také neuděláte. Na pečení moučníků jsou vhodnější plechy do trouby. Tam si dejte pozor nejen na délku, ale i na výšku plechu.

Tenké plechy mají tendenci se deformovat, nebojte se vybírat odolnější materiál, který také budete smět mýt v myčce
Bonusem pekáčů může být vyjímatelný rošt.

Příbory

Počet sad příborů, které byste měli doma vlastnit, je minimálně dvojnásobek počtů členů v domácnosti, ale samozřejmě čím více, tím lépe. Nemusíte kupovat hned drahé stříbrné sady, avšak materiál volte raději kvalitnější, vydrží vám déle a nemusíte se bát ohnutí příboru při konzumaci jídla.

Vybírejte kvalitní nerez s označením 18/10 (poměr chromu a niklu, tento druh je nejkvalitnější, je však měkčí a tedy méně odolná vůči poškrábání) nebo 18/0 (poměr chromu a niklu, ocel je tvrdší, ale více náchylnější na korozi).

Talíře

Ujasněte si, zda chcete mít jeden typ talířů a talířků pro každodenní užívání nebo dva druhy, z nichž jeden bude určen pro slavnostní příležitosti. Pokud hledáte něco univerzálního, co vám také déle vydrží, volte keramiku, sklo či porcelán.

Při společném soužití dvou osob vám klidně může stačit sada nádobí o 12-ti kusech. Pokud ale máte větší rodinu nebo máte v oblibě návštěvy, volte klidně sadu větší, třeba rovnou třicetidílnou.

Sklenice a šálky

Také počet sklenic a šálků záleží na mnoha faktorech. Ideálně byste měli mít z každého typu sklenic alespoň 4 kusy. Nezapomeňte na větší sklenice, menší pohárky, šálky, sklenice na víno či štamprlíky. To jsou takové základní klasiky. K tomu si pořiďte jeden džbán či karafu a nebude vám chybět vůbec nic.

Pokud si potrpíte na rozmanité druhy nápojů, zejména těch alkoholických, nezapomeňte na tradiční půllitry na pivo, sklenice na whiskey, koktejlové sklenice, sklenice na Margaritu, na šampaňské a podobně.

About the author

Redakce

Add Comment

Click here to post a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *